Kombucha: de frisdrank die helpt afvallen

Of je het nu haat of er van houdt: Kombucha is zijn plek aan het veroveren in het schrap van de supermarkt en op de menukaart van menig terras. Waar frisdrank bij gezonheidfreakes een echte no-go is, wordt er juist lof gezongen over kombucha. Eerder werd al ontdekt dat de van oorsprong Chinese kruidenthee veel gezondheidsvoordelen zou hebben. Nu denken wetenschappers dat het ook kan helpen bij gewichtsverlies.

Wat is kombucha?

Kombucha komt uit china en is een gefermenteerde drank die wordt gemaakt door zoete thee te laten fermenteren. Geen English Breakfast thee, maar thee getrokken van ‘Scoby’, ook wel bekend als een kombucha zwam. Door het fermentatieproces wordt de suiker in de thee door bacteriën en gisten afkomstig uit de Scoby omgezet in zuren en een kleine hoeveelheid alcohol (<0,5% alcohol). Het eindresultaat is daarom ook niet overdreven zoet, maar juist een licht zure smaak met een klein bruisje.

Meestal wordt de smaak van kombucha omschreven als een mix van licht zoet, zuur en soms een beetje wijnachtig, vanwege zijn volle body. De smaak van kombucha hangt echter af verschillende factoren. Zoals de soort thee die gebruikt is, maar ook de fermentatietijd en het eventueel toevoegen van vruchten of kruiden tijdens het fermentatieproces.

Wat doet Kombucha met onze gezondheid?

Al vanaf de Chinese oudheid wordt Kombucha gezien als het ‘drankje van onsterfelijkheid’. En daar lijkt een kern van waarheid in te zitten volgens wetenschappers.

Door het fermentatieproces bevat kombucha bacteriën, zogeheten probiotica, die goed zijn voor je darmflora. Deze effecten vinden wetenschappers trouwens niet alleen terug bij Kombucha, maar ook bij andere gefermenteerd voedsel. Zoals bijvoorbeeld Kimchi, gefermenteerde Koreaanse kool. Maar pas op. Negatieve effecten van fermenteren zijn er ook. Te veel glaasjes van het zure drankje kan je tandglazuur laten oplossen en zorgt voor te veel maagzuur.

Kombucha en afvallen

Maar naast de goede effecten op de darmflora, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van North Carolina dat kombucha de aanmaak van een eiwit stimuleert dat vet verbrandt. Normaal gesproken wordt dit eiwit geactiveerd tijdens vasten, zodat je lichaam vet kan verbranden voor energie. Wat interessant is, is dat de bacteriën in kombucha een vergelijkbaar effect lijken te hebben, waardoor je vet kunt verbranden zonder echt te hoeven vasten – en zonder honger.

In het onderzoek hebben de wetenschappers experimenten uitgevoerd met twee groepen wormen die hetzelfde aten, maar waarbij één groep ook kombucha voorgeschoteld kreeg. Wat bleek? De kombucha-drinkende wormen verbrandden meer vet dan de andere groep. Hoewel de vetopslag bij deze wormen anders werkt dan bij mensen, denken de wetenschappers dat dit effect ook bij mensen kan optreden.

Dus of je nu een liefhebber bent of het liever vermijdt, het lijkt erop dat kombucha voorlopig nog een blijvertje is.

Deel
Tweet
Chat
Mail

Yungminds Weekly

Elke vrijdag prikkelende verhalen in jouw mailbox.

Door te abonneren ga je akkoord met ons privacybeleid.

#trending

Studeren leuk maken? Deze tips helpen je echt verder

Vergeet dit niet als je in het buitenland gaat studeren

De 10 grootste studentensteden van Nederland (en waarom ze populair zijn)

Yungminds Studentenwoordenboek

Spreek jij al vloeiend students?

Meer #

Gezondheid

Chronisch slaaptekort? Zo verbeter je je slaapritme!

Gezondheid

Dry januari op zijn einde: wat een maand geen alcohol met je doet

Gezondheid

5 Tips van de Pro’s om je fitnessroutine consistent te maken

Ook interessant

Lifestyle

Zo ga je goed om met een gebroken liefdesrelatie

Studie

Stagevergoeding in 2025: Dit moet je weten

Lifestyle

Op jezelf wonen: wat er echt bij komt kijken

Lifestyle

Hyrox vs Crossfit (verschillen en overeenkomsten)

Studie

Dit zijn de top 10 makkelijke HBO opleidingen

Uitgaan

Top 5 hardstyle festivals in 2025